ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ З метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь:
ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь:
РЕКОМЕНДУЄМО:
- Дотримуватися правил особистої гігієни. Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
- Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі. Користуватися індивідуальним посудом.
- Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування.
- Регулярно мити та обдавати окропом посуд та іграшки.
- Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
- Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, дошки для нарізання, тощо).
- Добре просмажувати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу.
- Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години, розморожувати продукти необхідно у приміщенні за температури 15-20 С, зберігати харчові продукти та готові вироби в умовах низьких температур).
- Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати бутильовану або охолоджену кип’ячену воду.
- Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
- Не вживати продукти термін придатності яких закінчився, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.
- При транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
- Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.
- Не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо. Використовувати тільки пастеризоване молоко.
- Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання, не ловити рибу у забруднених водоймах.
- При відпочинку з дітьми, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
- Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. Пам’ятайте! Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Камінь-Каширське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби у
Волинській області