Сошичненська сільська територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Поради батькам щодо збору шкільного ланч-боксу

Дата: 01.04.2024 12:20
Кількість переглядів: 227

Фото без опису 

Одне з головних завдань батьків - це забезпечити своїх дітей повноцінною та корисною їжею. Усе, що їстиме дитина протягом дня, має допомагати їй бути активною, уважною та веселою.

В умовах тимчасової відсутності одноразового шкільного харчування особливу увагу необхідно звернути на складання ланч-боксу для школяра, так як продукти в ньому являються перекусом, який має забезпечити дитину енергією, а мозок — необхідними ресурсами.

Перш за все при складанні ланч боксу необхідно вибрати відповідний посуд: герметичний контейнер, який придатний для зберігання харчових продуктів, з відповідними позначками на ньому та без стороннього запаху пластику. Цей контейнер необхідно регулярно мити та обдавати кип’ятком.

Під час вибору продуктів для ланч боксу краще порадитись з дитиною, тоді з більшою ймовірністю діти з’їдять приготовані з них страви.

 Шкільний перекус має мати апетитний зовнішній вигляд, бути поживним, зручним, нічого не має текти, бруднити руки чи кришитися.

В ланч-боксі школяра  точно не має бути продуктів з високим вмістом цукру, солі: магазинних цукерок, солодких газованих напоїв, кексів, тістечок, вафель, чіпсів, сухариків і тому подібних. Така їжа тільки створює видимість насичення. Цукор провокує стрибок глюкози та інсуліну в крові, тому вже за пів години дитина знову захоче їсти. І при цьому спожита кількість енергії не використовується організмом, а лише робить школяра збудженим і неуважним.

  • Для приготування канапок, сендвічів та бутербродів краще обирати цільнозерновий хліб. 
  • Начинка для бутербродів повинна бути з помірним вмістом жиру. Наприклад, нежирне м’ясо (курка або індичка), риба (тунець або лосось), твердий сир з низьким вмістом жиру. Якщо ви даєте вироби з м’яса, птиці, риби, то обов’язково добре запікайте або проварюйте ці продукти, і готуйте безпосередньо перед складанням в ланч бокс, так як недотримання правил кулінарної обробки, необхідного температурного режиму та термінів зберігання готових харчових продуктів може стати причиною виникнення гострих кишкових інфекцій.
  • Для перекусів найкраще підходять продукти, які надовго дають відчуття ситості. Це продукти з високим вмістом білка — хліб, зернові батончики, горіхи, твердий сир, яйця тощо.
  • Не використовуйте у сендвічах та бутербродах майонез, крем-сир та інші магазинні «намазки».
  • Кладіть фрукти, порізані шматочками, наприклад, банан, порізане яблуко чи груша, шматочки мандарину чи апельсину. Щоб фрукти не ставали коричневими, їх можна полити лимонним соком.
  • Додавайте до сендвічів та бутербродів зелений салат та овочі. Наприклад, помідори «черрі», палички з моркви, огірка, селери, перцю. У разі споживання фруктів і овочів, особливо у сирому вигляді їх необхідно мити та обдавати окропом. 
  • Замініть шоколадні батончики цільнозерновими або корисними сухофруктами. Наприклад, родзинками, курагою, фініками, а тістечка на шоколад та печиво.
  • Обирайте йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Краще самі додайте до білого йогурту фрукти чи ягоди. 
  • Обирайте нежирні і не надмірно солоні сорти сиру. 
  • Давати треба лише такі продукти й страви, які не зіпсуються протягом часу, проведеного у школі.

Прикладами здорових ланч-боксів можуть бути такі страви та продукти:

    • бутерброд з двома скибочками цільнозернового хліба, двома столовими ложками нежирного м’якого сиру, дрібно нарізаною половиною огірка та листям зеленого салату;
    • сендвіч з запеченим м’ясом птиці та кусочком твердого сиру;
    • рол з лаваша, з домашнім соусом на основі сметани або кисло-молочного сиру, подрібненими шматками перцю, огірка, помідора, капусти, листками зеленого салату чи зеленої цибулі;
    • лаваш, загорнутий з хумусом (пюре з гороху нуту) та овочами (невелика натерта морква та подрібнений лист зеленого салату), помідори  «черрі», десерт з нежирного грецького йогурту (3 столові ложки) та заморожених ягід (2 столові ложки);
    • яблуко, мандарин, скибки апельсина, виноград, домашні кекси з цільнозернового борошна з морквою та горіхами, галетне печиво;
    • млинці з начинкою, сирники, запіканки, варені яйця, печені пиріжки, пляшечка води, кефіру чи натурального домашнього йогурту з добавкою фруктів.

Також, важливо нагадувати дітям, що перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні необхідно обов’язково ретельно мити руки з милом.

 

                                                                     

                                                                      Камінь-Каширське районне управління

головного управління Держпродспоживслужби у

Волинській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь