Сошичненська сільська територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як отримати повторне свідоцтво про народження у відділах ДРАЦС та у застосунку «Дія»?

Дата: 15.05.2023 16:48
Кількість переглядів: 108

         У зв’язку з останніми подіями в Україні, багато людей змушені залишати свої домівки та переїжджати в інші регіони країни. На жаль, при переїзді часто губляться або пошкоджуються важливі документи для особи, такі як: паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо.

         Відділи державної реєстрації актів цивільного стану (далі – відділи ДРАЦС), на підставі актового запису цивільного стану повторно видають свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, оригінал якого було втрачено, пошкоджено чи знищено.

         До переліку осіб, які можуть отримати повторне свідоцтво про народження відносяться:

  • особа, щодо якої складено актовий запис про народження,
  • батьки (видається батькам незалежно від віку дитини),
  • усиновлювачі (видається усиновителям незалежно від віку дитини),
  • опікуни,
  • піклувальник,
  • представники закладу охорони здоров’я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина (видається представникам зазначених установ за довіреністю установи та при пред’явленні документів, що посвідчують їх особу),
  • орган опіки та піклування (ст. 19 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»).

         Також свідоцтво про народження може повторно видаватись представнику особи, яка має право на повторне отримання такого свідоцтва, у разі подання довіреності, або адвокату, який представляє особу на підставі документа, що посвідчує його повноваження. Під час пред’явлення адвокатом ордера до нього обов’язково додається копія договору про надання правової допомоги, засвідчена у встановленому законодавством порядку. Cвідоцтва про народження дітей повторно не видаються особі, позбавленій батьківських прав.

         Отже, для того, щоб отримати повторне свідоцтво про народження необхідно звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) або до центру надання адміністративних послуг незалежно від місця державної реєстрації акту цивільного стану та місця проживання заявника із заявою про видачу повторного свідоцтва. Також необхідно пред’явити документ, що посвідчує особу заявника (паспорт/паспортний документ).

         За повторну видачу громадянам свідоцтва про народження сплачується державне мито в сумі 0,51 грн (0,03 – неоподатковуваного мінімуму доходів громадян) (п. п.5 ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито»).

         У випадку складання заяви про повторну видачу свідоцтва про народження працівниками відділу ДРАЦС на прохання фізичної особи, сплачується платні послуги (крім державного мита 0,51 грн) у сумі 137 грн, відповідно до розміру плати за надання платних послуг зазначених у додатку 1 до Порядку надання платних послуг відділами державної реєстрації актів цивільного стану.

         Важливо зазначити, внутрішньо переміщені особи звільняються від сплати державного мита та платних послуг при отриманні повторного свідоцтва про народження за умови пред’явлення довідки про взяття на облік як внутрішньо переміщені особи (п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 02 вересня 2022 року № 989). Свідоцтво про народження працівники відділу ДРАЦС видають в день звернення особи.

         У разі подання документів через центр надання адміністративних послуг, отримання свідоцтва про народження здійснюється в центрі надання адміністративних послуг, через який подано відповідну заяву (п. 7 Розділу ІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні).

         На свідоцтвах про народження, що повторно видаються, робиться відмітка «Повторно». Свідоцтво підписується керівником органу, що його видав, та засвідчується печаткою такого органу.

         Подати заяву для отримання повторного свідоцтво про народження можна скориставшись застосунком «Дія». Обравши послугу «Повторна видача свідоцтва про народження» посилання:  заповнити усі необхідні дані, оплатити державне мито в сумі 0,51 грн та обрати зручний спосіб для отримання: направлення поштою або отримання свідоцтва у відділі ДРАЦС, який знаходиться найближче до Вас. Така заява розглядається працівниками відділу ДРАЦС протягом 3-х робочих днів.

         Отже, за 51 копійку можна отримати повторне свідоцтво про народження скориставшись застосунком «Дія» або склавши заяву до відділу ДРАЦС самостійно.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень