Сошичненська сільська територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Оголошується проведення громадського обговорення щодо ліквідації, реорганізації закладу дошкільної освіти с. Залісся Сошичненської сільської ради Волинської області та обговорення відповідного проєкту рішення.

Дата: 01.05.2023 10:16
Кількість переглядів: 1220

Фото без опису

Оголошується проведення громадського обговорення щодо ліквідації, реорганізації закладу дошкільної освіти с. Залісся Сошичненської сільської ради Волинської області та обговорення відповідного проєкту рішення.

Організатор громадського обговорення – Сошичненська сільська рада.

Ініціатор громадського обговорення – гуманітарний відділ Сошичненської сільської ради.

Мета – реалізація права мешканців громади на вільний доступу до інформації, забезпечення гласності, відкритості та прозорості про діяльність органу місцевого самоврядування з питань функціонування закладів освіти Сошичненської сільської ради, інформування громадськості про ініціативи та пропозиції Сошичненської сільської ради щодо припинення юридичної особи Заліський заклад дошкільної освіти (дитячий садок) Сошичненської сільської ради Волинської області шляхом його ліквідації та обговорення відповідного проєкту рішення, що виноситиметься на розгляд сесії Сошичненської сільської ради.

Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» «Про дошкільну освіту»:

  • рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу освіти приймає його засновник (засновники);
  • мережа закладів освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства;
  • у разі реорганізації чи ліквідації закладу  освіти засновник зобов’язаний забезпечити дітям можливість продовжити здобуття дошкільної освіти за місцем проживання.

Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу дошкільної освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється на сайті та триває не менше одного місяця  до прийняття відповідного рішення.

Відповідно до ст.143 Конституції України, територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Згідно ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та закриття дошкільних закладів освіти у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість дітей в закладах дошкільної освіти громади скорочується, тому й не дивно, що маємо заклади освіти недостатньо укомплектованими.

На даний час на території Сошичненської сільської територіальної громади функціонує 5 закладів дошкільної освіти (далі –ЗДО), з них ЗДО  «Льонок»           с. Нуйно, ЗДО Сонечко» с. Нуйно, ЗДО Струмочок» с. Сошичне, ЗДО «Усмішка» с. Карасин, Заліський ЗДО.

Загальна кількість дітей у дошкільних закладах Сошичненської сільської територіальної громади 167  (станом на 01.09.2022 р.), зокрема 9 навчаються у Заліському ЗДО (одна група загального розвитку з короткотривалим перебуванням). У цьому закладі працює один працівник на посаді директора Заліського ЗДО з 0,5 ставки посадового окладу.

Варто зауважити, що Заліський ЗДО здійснює оренду земельної ділянки, будівлі, споруди, комунікації, інвентаря, спортивного  та ігрового майданчиків ліцею с. Залісся та охоплює один клас площею 42м². Харчування в закладі дошкільної освіти відсутнє.

Проведення ліквідації Заліського ЗДО надасть можливість створення структурного дошкільного підрозділу у ліцеї с. Залісся. Унормування відповідної документації, утримання та належне функціонування цього закладу дошкільної освіти.

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короно вірусом SARS-CoV-2» і забороною масових зібрань, а також введеного на території України воєнного стану, в зв’язку з російською агресією та відповідно до Указу Президента України №64/2022  від 24 лютого 2022 р., затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи і контактної інформації заявника за адресою: вул. Ковельська, 102 (Сошичненська сільська рада) та на електронну адресу gvsoshichne@ukr.net

Громадське обговорення буде проводитися з 24 квітня 2023 року по 31 травня 2023 року.

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Ярощук Віталій Іванович, заступник сільського голови Сошичненської сільської ради. Контактна особа – Лошик Іванна Анатоліївна, начальник гуманітарного відділу Сошичненської сільської  ради (тел. (099) 3418700)

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором.

Після отримання висловлених пропозицій та проведення аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Сошичненської сільської  ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень