Сошичненська сільська територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захистіть свою птицю від грипу!!!

Дата: 26.04.2023 11:00
Кількість переглядів: 93

 

Фото без опису

Захистіть свою птицю від грипу!!!

 

Грип птиці (чума птиці)- гостре захворювання з високим ступенем інфікування, що характеризується явищами лихоманки, ураженням органів дихання та травлення.

    Вперше хворобу під назвою «ексудативний тиф курей» описали у 1880 р. в Італії, звідти воно багаторазово заносилось у різні європейські держави і реєструється під різними назвами, в тому числі як європейська, або класична, чума птиці.

    Нині грип птиці у вигляді класичної чуми реєструється рідко, частіше цю інфекцію спричиняють штами вірусу А з нижчою патогенністю , ніж вихідний вірус А. Економічні збитки, заподіювані хворобою, були в минулому надзвичайно великими й зумовлювались значним поширенням, масовою загибеллю птиці та матеріальними втратами у зв’язку з карантином, що повністю порушувало економічне життя господарств.

    Вірус грипу уражає курей і качок будь-якого віку, а також 15 інших видів птахів, у тому числі індиків, цесарок, фазанів, гусей, граків, галок, горобців. Джерелом збудника є хворі кури та курчата, які виділяють вірус у зовнішнє середовище з яйцями та всіма виділеннями, а також упродовж 2 місяців перехворілі птахи-вірусоносії. Факторами передавання вірусу можуть бути забруднені виділеннями інфікованої птиці приміщення, підстилка, гнізда, вигули, різні предмети догляду, а також трупи, тушки забитої птиці, незнешкоджені продукти забою, яйця, пух та пір’я хворої птиці. Поширенню хвороби сприяють дикі водоплавні птахи (які є резервуаром збудника), гризуни, комахи, транспортні засоби. Зараження птиці відбувається повітряно-крапельним шляхом та через забруднені кормом воду та корми.

    Клінічні  ознаки грипу птиці є мінливими і залежать від вірулентності вірусу,  виду птиці,  віку, статі, супутніх хвороб і навколишнього середовища. Зазвичай відмічають: високу  смертність  без проявів будь-яких симптомів  або  з  мінімальними  ознаками  депресії;   від-сутність апетиту,  раптова загибель великої кількості птиці у стаді;  хвора птиця сидить  або  стоїть  у  напівкоматозному  стані  з  опущеною головою. При   цьому   загибель   птиці   досягає  80-100%.  Кури, інфіковані вірусом пташиного грипу,  несуть яйця без шкаралупи і з часом  припиняють  яйцекладку.  Хвороба супроводжується депресією, втратою чутливості, сльозотечею, набряками в ділянці голови і шиї, ціанотичністю слизових оболонок,  гребінця та сережок,  водянистим проносом, рідше - симптомами ураження органів дихання.

   Згідно із положеннями Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 № 547 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 8 листопада 2011 р. за № 1277/20015, власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов'язана з утриманням птиці, зобов'язані виконувати положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 № 100, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за № 42/13309, та з метою профілактики захворювання птиці на грип: здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці; на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду; не купувати птахів на стихійних ринках в суб’єктів господарювання у яких відсутні відповідні ветеринарні документи; виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити ветеринарно-санітарні заходи з профілактики та боротьби з грипом птиці; виконувати проведення заходів, направлених на попередження виникнення грипу птиці, передбачених цією Інструкцією; повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку; до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю.

 

 

Володимир МАКАРЧУК                                                          Камінь-Каширське управління

Наталія БЕГАЛЬ                                                                                        Головного управління

Держпродспоживслужби

у Волинській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень