Сошичненська сільська територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО – вірусний гепатит А! З метою запобігання захворювання на вірусний гепатит А,   НАСЕЛЕННЮ НЕОБХІДНО ЗНАТИ

Дата: 30.01.2023 10:58
Кількість переглядів: 123

     

ОБЕРЕЖНО – вірусний гепатит А!

З метою запобігання захворювання на вірусний гепатит А,               НАСЕЛЕННЮ НЕОБХІДНО ЗНАТИ:

В минулому році у Камінь - Каширському районі зареєстровано 16 випадків захворювання на вірусний гепатит А, зокрема перші звернення були зафіксовані в кінці серпня 2022 року в селі Добре.

З метою контролю дотримання вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя та водопостачання населення, а також у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, працівниками Камінь-Каширського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, за участю представника територіальної громади в поточному році було проведено комісійне обстеження п’яти продовольчих магазинів села Добре.

В ході комісійного обстеження операторів ринку (закладів торгівлі продовольчими та не продовольчими товарами) було встановлено наступні недоліки: конструкції закладів не забезпечують запобігання або мінімізацію будь-якого забруднення (відсутні умови для окремого зберігання прибирального інвентаря, наявний потребує поновлення маркування, відсутні ємкості для дезінфекції контактних поверхонь), не створені умови для дотримання особистої гігієни, зокрема відсутні рукомийники, атисептики для обробки рук та паперові рушники, вологе прибирання виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників і відвідувачів (ручки дверей, поверхні вітрин, столів) проводиться без використання дезінфекційних засобів, працівниками, які залучаються до обігу харчових продуктів (продавці), не своєчасно пройдені обов’язкові медичні огляди, відсутні акти виконаних робіт щодо боротьби із шкідниками та гризунами, відсутнє документальне підтвердження контролю температурного режиму холодильного обладнання, необхідного для зберігання харчових продуктів, харчові продукти розміщено так, що зумовлює підвищення ризику їх забруднення (овочі та фрукти знаходяться у відкритому доступі для відвідувачів, що може сприяти перехресному забрудненню).

За результатами обстеження операторам ринку надано рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.

На момент роботи комісії, наявна водопровідна мережа комунального водопроводу села Добре, яка забезпечувала водою гарантованої якості жителів села та заклад загальної середньої освіти, не функціонує у зв’язку з несправністю водонапірної насосної станції. Враховуючи вище вказане, а також відсутність альтернативного джерела водопостачання ЗЗСО «Добринський ліцей», голові Добренського старостинського округу та керівнику Камінь – Каширського виробничого управління житлово-комунального господарства рекомендовано усунути несправність водонапірної насосної станції в найкоротший термін.

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання всього організму з переважним ураженням печінки. Вірус частіше всього попадає в організм людини фекально - оральним шляхом через інфіковані харчові продукти та воду, а також через   руки, іграшки,  посуд, білизну, можливе перенесення вірусу і  мухами.  Людина після попадання вірусу в організм захворює не відразу, а в середньому через 20-30 днів після зараження (інкубаційний або прихований період від 7 до 50 днів). Починається захворювання раптово з підвищення  температури  тіла, слабкості, зниження апетиту, тяжкості в епігастральній області. Пізніше сеча набуває кольору темного пива, з’являється жовтушність склер та шкіри, посвітління калу. Заразним хворий стає вже за 1-2 тижні до початку клінічних проявів, тому при перших ознаках хвороби хворому необхідно відразу  звернутися до лікаря для своєчасної госпіталізації і лікування та проведення протиепідемічних заходів у вогнищі з метою попередження виникнення і розповсюдження захворювання серед контактних.

Варто зауважити, що при вірусному гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі вище вказані симптоми. Симптоми гепатиту А значно частіше виявляються у дорослих, аніж у дітей. Більше того, у дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10%. Однак, захворіти може кожен. Основні фактори ризику - це погані санітарні умови, відсутність очищеної води, проживання з інфікованою людиною.

Спостереження за перехворілими дорослими після виписки їх із стаціонару на протязі 3 місяців, за дітьми - 6 місяців проводиться в кабінеті інфекційних захворювань.

Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.

Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

     ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ А? :

  • Головним в профілактиці гепатиту А  - є вживання доброякісної  питної води,  наявність якісної води для господарських потреб, створення сучасних систем каналізації, підвищення рівня особистої гігієни, а саме: миття рук перед вживанням їжі, після туалету  та  після відвідування   місць  загального користування.
  •  Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип‘ячену воду (воду кипятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
  • При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.
  • Не варто займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.

 

 

Камінь — Каширське районне  управління

Головного управління Держпродспоживслужби

у Волинській області

       

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень