Сошичненська сільська територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Розміри судових зборів за подання заяв до суду у 2023 році

Дата: 10.01.2023 11:45
Кількість переглядів: 129

 

 

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» з 1 січня 2023 року прожитковий мінімум для працездатних осіб збільшився та  складає 2684,00 гривні. Тож змінилися й розміри судових зборів за подання заяв, скарг та інших процесуальних документів до судів.

За подання фізичною особою до суду позовної  заяви:

  • майнового характеру доведеться сплатити: 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру ПМ для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (не менше 1073,60 грн та не більше 13 420 грн);
  • немайнового характеру доведеться сплатити 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1073,60 грн);

Таким чином, судовий збір за подання позовної заяви про розірвання шлюбу складатиме – 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб  – 1073,60 грн. За заяву про поділ майна при розірванні шлюбу доведеться заплатити 1 % вартості позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше трьох його розмірів для працездатних осіб  – не менше 1073,60 грн та не більше 8052 грн.

0,2 розміру прожиткового мінімуму –  536,80 грн  – сплачуватимуть фізичні працездатні  особі за подання до суду  таких заяв:

  • у справах окремого провадження;
  • про забезпечення доказів або позову;
  • про перегляд заочного рішення;
  • про скасування рішення третейського суду (міжнародного комерційного арбітражу);
  • про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду (міжнародного комерційного арбітражу);
  • про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду;
  • про роз’яснення судового рішення, які подано.

Розгляд заяви про видачу судового наказу обійдеться у 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 268,40 грн, а за скасування такого наказу доведеться сплатити 0,05 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб  – 134,2 грн.

За заяву  про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України встановлено судовий збір  у  0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб  – 536,80 грн.

Подання апеляційної скарги на рішення суду обійдеться дорожче: 150 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги. А за подання касаційної скарги на рішення суду: 200 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

А от подання фізичною особою апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду коштуватиме 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб , а саме – 536,80 грн).

За повторну видачу копії судового рішення доведеться сплатити 0,003 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний аркуш паперу –  8,05 грн.

 

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень