Сошичненська сільська територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Порядок надання житлових субсидій

Дата: 26.10.2022 15:44
Кількість переглядів: 191

Фото без опису

Порядок надання житлових субсидій

Житлова субсидія – безповоротна адресна державна соціальна допомога вразливим споживачам житлово-комунальних послуг – мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги.

Сім’ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу мають право на отримання житлової субсидії.

Обов’язковий відсоток платежу залежить від доходів сім’ї і розраховується індивідуально за встановленою формулою:

– обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;

– середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;

– дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2021 складає 2189 грн.);

– отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 20%, і так визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

Субсидія може бути призначена  враховуючи доходи членів сім’ї зі складу домогосподарства, одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, навіть якщо вони проживають за іншою адресою.

Також житлова субсидія призначається за заявою опікуна (піклувальника) якщо в приміщенні зареєстровані неповнолітні діти, які залишилися без батьківської опіки (піклування), та/або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, то.

Органи соціального захисту, за своїм рішенням можуть призначити субсидію тим, хто орендує житло на підставі договору найму, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

Внутрішньо переміщені особи, які не зареєстровані в будинку, але проживають у ньому без укладеного договору оренди також можуть отримати житлову субсидію. Призначення субсидії орендарям та внутрішньо переміщеним особам, відбувається якщо склад домогосподарства декларується заявником із додаванням до заяви документів, що підтверджують проживання за фактичною адресою.

Житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за фактичним! Інформацію про призначення житлової субсидії можливо перевірити за даними Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій, за адресою  https://subsidii.ioc.gov.ua, що знаходиться у відкритому доступі.

При наявності  простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує  40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (17 грн. х 40 = 680 грн.) на день звернення за призначенням житлової субсидії, субсидія не призначається.

Якщо особа отримала повідомлення про відмову в призначенні субсидії і протягом двох місяців документально підтвердила сплату заборгованості або уклала договір про її реструктуризацію, або оскаржила наявність заборгованості в судовому порядку є можливість оформити субсидію.

Якщо документи подавалися на житлову субсидію на наступний період, то така субсидія призначається із початком такого періоду. Якщо з початку такого сезону, житлова субсидія призначається з початку опалювального (неопалювального) періоду.

В іншому випадку – з місяця, що настає за тим, у якому до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення надійшло документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень