Сошичненська сільська територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Дії роботодавця під час воєнного стану в країні

Дата: 10.03.2022 14:51
Кількість переглядів: 1010

                             

Одеська обласна організація

 

Інформаційний бюлетень

 

 

№ 8

березень 2022 р.

 

Дії роботодавця під час воєнного стану в країні

     Президент Володимир Зеленський підписав Указ № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні». Згідно з указом, воєнний стан запроваджується з 5:30 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Таке рішення ухвалено у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони й відповідно до українського законодавства.

Військове командування разом із Міністерством внутрішніх справ України, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування має забезпечити передбачені Законом України «Про правовий режим воєнного стану» заходи й повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

    У зв'язку із запровадженням в Україні воєнного стану тимчасово можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини та громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України, а також впроваджуватися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб.

    Підписано Указ Президента України №68/2022 Про утворення військових адміністрацій, на виконання Закону України "Про правовий режим воєнного стану" для здійснення керівництва у сфері забезпечення оборони, громадської безпеки і порядку, яким утворено Одеську обласну військову адміністрацію.

     Цим же Указом Президента, на базі існуючих семи районних державних адміністрацій в Одеській області, утворено відповідно 7 районних військових адміністрацій, голови яких набувають статусу начальників цих військових адміністрацій.

     З метою убезпечення всіх учасників освітнього процесу 25 лютого Міністерством освіти і науки України було направлено листа керівникам департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій і керівникам закладів фахової передвищої та вищої освіти з рекомендацією щодо припинення освітнього процесу в усіх закладах освіти та оголошення канікул на два тижні. МОН просить залишатися вдома.

      З метою забезпечення відповідного режиму діяльності функціональної підсистеми МОН пропонує керівникам департаментів (управлінь) освіти і науки обласних державних адміністрацій, закладів вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти, підприємств, установ і організацій, що належать до сфери управління МОН, забезпечити:

  • надання освітніх послуг у встановлених обсягах, відповідно до визначених освітніх програм і планів, а також здатності швидкого відновлення освітнього процесу;
  • виконання заходів планів цивільного захисту на особливий період;
  • готовність до здійснення оповіщення органів управління та сил цивільного захисту, учасників освітнього процесу та працівників про виникнення надзвичайної ситуації; інформування про межі поширення, наслідки, способи та методи захисту, а також дії у зоні можливої надзвичайної ситуації;
  • уточнення та здійснення заходів щодо захисту учасників освітнього процесу, працівників підприємств, установ, організацій і прилеглих територій у разі виникнення надзвичайних ситуацій;
  • готовність наявних сил і засобів цивільного захисту, можливість залучення додаткових сил і засобів у разі виникнення надзвичайних ситуацій;
  • створення та використання об'єктових матеріальних резервів для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій і ліквідації наслідків;
  • негайне інформування про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій, порушення функціонування суб'єктів освітньої діяльності або загрозу припинення надання освітніх послуг органів управління освітою та цивільного захисту обласних державних адміністрацій, територіальних органів Служби безпеки, Державної служби з надзвичайних ситуацій і МОН;
  • у разі безпосередньої загрози життю та здоров'ю учасників освітнього процесу на об'єктах освіти вводити в дію Плани евакуації закладів освіти.

Керівникам закладів вищої освіти потрібно:

  • перевести в готовність об'єктові формування цивільного захисту до дій за призначенням у взаємодії з територіальними формуваннями цивільного захисту щодо проведення великих обсягів робіт із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, у тому числі тих, що виникли внаслідок воєнних (бойових) дій чи терористичних актів, а також проведення відновлювальних робіт на власних об'єктах;
  • бути в готовності за рішенням місцевих держадміністрацій, міських рад у містах обласного значення та за особистою згодою залучити власні об'єктові формування цивільного захисту до виконання завдань за призначенням на об'єктах інших суб'єктів господарювання чи на визначених територіях.

     Просимо освітян орієнтуватися на офіційні джерела інформації. Крім того, не переходьте за підозрілими посиланнями, кнопками, а також не поширюйте непідтверджену інформацію.

Працівники не можуть доїхати до роботи

     У разі, коли працівники не мають можливості дістатися на робоче місце, проте специфіка їхньої роботи передбачає, що вони можуть виконувати робочі обов’язки у віддаленому режимі, роботодавець може перевести їх на дистанційну роботу. На час тривалості карантину, встановленого Кабміном на території України, для переведення працівників на дистанційну роботу вистачить тільки наказу, відповідно до частини 11 статті 60-2 Кодексу законів про працю України.

    Зверніть увагу: у наказі необхідно зазначити контактні номери телефонів відділу кадрів та керівників у разі виникнення екстреної ситуації.

    Передбачена можливість ознайомлення працівників з наказом про перехід на дистанційну форму роботу засобами зв’зку, наприклад, через електронну пошту.

    Відповідно до п. 8.3.3. Галузевої угоди забезпечується збереження заробітної плати при дистанційній формі підвищення кваліфікації вчителів, зокрема без відриву від освітнього процесу, та, на період оголошеного карантину і здійснення освітнього процесу у дистанційному режимі, оплати праці за фактично виконаний ними обсяг навчального навантаження.

Як оплачувати простій під час воєнного стану в Україні?

     У випадку, коли виконання працівником його робочих обов’язків у дистанційному режимі неможливе, а дістатися на роботу працівники не мають можливості з об’єктивних причин, роботодавець може оголосити простій.

     Простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ч. 1 ст. 34 КЗпП).

    Відповідно до п. 8.3.3. Галузевої угоди оплата простою працівникам, включаючи непедагогічних та тих, які працюють за сумісництвом, не з їх вини, зокрема на період оголошення карантину, в розмірі середньої заробітної плати.

    Якщо ж у закладі не оголошено простій, то відповідно до п. 5.2.1. Галузевої угоди періоди, впродовж яких у закладах освіти не здійснюється освітній процес (освітня діяльність) у зв'язку із санітарно-епідеміологічними, кліматичними чи іншими, незалежними від працівників обставинами, є робочим часом педагогічних, науково-педагогічних та інших працівників. У зазначений час працівники залучаються до навчально-виховної, організаційно-методичної, організаційно-педагогічної, наукової робіт відповідно до наказу керівника закладу в порядку, передбаченому колективним договором та правилами внутрішнього трудового розпорядку, зокрема в умовах реального часу через Інтернет.

 

    Згідно з п. 8.3.3. Галузевої угоди оплата праці вчителів, вихователів, включаючи вихователів груп продовженого дня, музичних керівників, викладачів, інших педагогічних працівників закладів освіти у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови, карантин тощо) здійснюється  із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства.

 

Відпустки під час воєнного стану

  Якщо працівник не хоче втрачати частину заробітку, а при цьому відсутня можливість працювати дистанційно, в такому випадку можна оформити щорічну або соціальну відпустку, якщо в працівника є таке право.

   Також за згодою сторін працівник може піти у відпустку без збереження заробітної плати. Нагадаємо, термін тривалості такого  відпустки під час карантину необмежений. Разом з тим варто пам’ятати, що:

  • відпустка без збереження з/п надається за згодою сторін з ініціативи працівника, а не роботодавця. Держпраці неодноразово наголошувала на тому, що примусове відравлення працівників у відпустку без збереження зарплати вважається порушенням трудового законодавства та тягне за собою відповідальність відповідно до статті 172 Кримінального кодексу України;
  • під час тривалості карантину термін перебування працівника у відпустці за власний рахунок не включається до 15 календарних днів, передбачених законом.

   Відповідно до Листа МОН України № 1/3292-22 від 28.02.2022 р. категорично забороняється керівникам органів управління освітою та/або керівникам закладів освіти примушувати педагогічних та інших працівників до написання заяв про відпустку без збереження заробітної плати. Відповідного листа з проханням роз'яснити цю позицію керівникам закладів освіти та педагогічним працівникам вже направлено керівникам обласних управлінь (департаментів).

 

Працівникові може бути надано відпустку лише за добровільним бажанням або його може бути звільнено відповідно до вимог трудового законодавства.

Якщо працівник не має змоги написати заяву, така згода на відпустку може бути надана у будь-якій формі.

    Якщо працівник виїхав  за кордон, то роботодавець може надати такому працівнику щорічну або соціальну відпустку відповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки», або ж оформити відпустку без збереження заробітної плати до закінчення військових дій відповідно до п. 18 ст. 25 даного Закону, або оформити простій.

   Як відмітити відсутність працівника з нез’ясованих причин?

У випадку, якщо працівник відсутній з невідомої причини, знаходиться за кордоном і відсутній зв’язок з ним тощо, відсутність слід табелювати кодом «НЗ», тобто «відсутність з нез’ясованих причин».

Мобілізація працівників під час воєнного стану

    Президент України Володимир Зеленський 24 лютого 2022 року підписав Указ «Про проведення загальної мобілізації у зв’язку з військовою агресією Росії» від 24.02.2022 № 69/2022.

    Мобілізацію проводитимуть протягом 90 діб з дня набрання чинності цим Указом. Призов військовозобов’язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для потреб ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби, Державної спеціальної служби транспорту, Держспецзв’язку, інших військових формувань здійснюватимуть в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

   Що передбачає загальна мобілізація?

   Загальна мобілізація — це оперативний механізм поповнення лав Збройних сил, який проводиться одночасно на всій території України. Він стосується всіх органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, ЗСУ, інших військових формувань, органів і сил Цивільної оборони України, галузей національної економіки, державних та приватних підприємств, установ і організацій.

   Роботодавцям слід керуватися положеннями статті 119 Кодексу законів про працю України, яка визначає основні гарантії для мобілізованих працівників. Зокрема:

  • за мобілізованими працівниками закріплюється їхнє місце роботи та посада;
  •  за мобілізованими зберігають  середній заробіток, незалежно від форми власності підприємства, організації, установи, ФОП-роботодавця, тощо.

 

Працівника залучили до трудової повинності або суспільно корисних робіт

    Під час дії воєнного стану можуть запровадити трудову повинність для працездатних осіб, не залучених до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і не заброньованих за підприємствами, установами та організаціями на період дії воєнного стану. Таких осіб залучають:

  • до робіт, що мають оборонний характер;
  • ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, які виникли в період дії воєнного стану.

    Працівників залучають до суспільно корисних робіт, що виконують для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів і сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII; далі — Закон № 389).

    Якщо працівник повідомив, що його залучили до суспільно корисних робіт, видайте наказ про збереження за працівником робочого місця або посади (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону № 389). Підстава — рішення місцевого органу влади або органу місцевого самоврядування. Всі рішення оприлюднюють на офіційний сайтах органів влади та органів місцевого самоврядування.

          Щодо відсторонених працівників

    Дію наказу Міністерства охорони здоров’я України від 04 жовтня 2021 року № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07 жовтня 2021 року за № 1306/36928, зупинено Наказом МОЗ України від 25.02.2022 № 380 «Про зупинення дії наказу Міністерства охорони здоров’я України від 04 жовтня 2021 року № 2153» до завершення воєнного стану в Україні.

    Цей наказ набирає чинності з дня його опублікування, тобто з 28 лютого 2022 року.

             Зразок наказу про допуск до роботи відсторонених працівників

          Назва закладу

 

Код ЄДРПОУ

00000000

 

НАКАЗ

 

01.03.2022                                     м. Одеса                                                № 23-П

 

Про допуск до роботи

працівників

 

У зв'язку із зупиненням дії наказу Міністерства охорони здоров'я  від 04 жовтня 2021 року № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій працівники яких підлягають обов'язковим щепленням»,

 

НАКАЗУЮ:

1. Із 01  березня  2022 року допустити до роботи працівників відсторонених від роботи:

(СПИСОК)

2. Сповістити раніше відсторонених  працівників про допуск до роботи та організувати ознайомлення з цим наказом працівників особисто або засобами електронного зв'язку з обов'язковим підтвердженням про ознайлмлення.

 

Підстава: Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 25.02.2022 380 «Про зупинення дії наказу Міністерства охорони здоров'я  від 04 жовтня 2021 року 2153 »

 

Директор                                            підпис                                 ПБІ

 

 

Бережіть себе!

Все буде Україна!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень