Сошичненська сільська територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Встановлення факту родинних відносин

Дата: 14.02.2022 16:13
Кількість переглядів: 606

Наявність споріднення між людьми необхідна для оформлення права на спадщину, права на пенсію у зв’язку із втратою годувальника та інше.

При виникненні помилок в написанні прізвища чи імені людини в свідоцтві про народження чи паспорті, або при втраті документу стає неможливим реалізувати свої особисті чи майнові права.

Родинні відносини можуть бути встановлені такими документами як: паспорт, свідоцтво про шлюб, про народження, про розірвання шлюбу, про встановлення батьківства, переміну прізвища, імені.

 

Поняття родинних стосунків не застосовується до відносин між чоловіком та дружиною.

Встановлення факту родинних відносин здійснює суд у порядку окремого провадження, а сама заява про встановлення факту родинних відносин подається заявником до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за місцем його проживання.

Підсудність справ за заявою громадянина України, який проживає за її межами, про встановлення факту родинних відносин визначається за його клопотанням ухвалою судді Верховного Суду. При визначенні кола заінтересованих осіб у встановленні факту слід враховувати їх юридичний інтерес, а саме: тоді, коли факти, що підлягають встановленню, можуть вплинути на їх права та обов`язки; якщо це організації та установи, в яких заявник буде реалізовувати рішення про встановлення факту.

Заявниками у справі можуть бути:

– спадкоємці померлої особи, які мають право на спадщину як за законом так і за заповітом і для яких у зв’язку із встановленням факту родинних відносин мають настати певні юридичні наслідки;

– особи, які мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника і яким органи пенсійного фонду відмовили в її призначенні через відсутність доказів, що підтверджують родинні відносини;

– інші особи, якщо встановлення такого факту тягне виникнення юридичних наслідків для них.

Заявником не може бути особа яка відповідно усунена від права на спадкування.

В заяві про встановлення факту родинних відносин обов’язково повинно бути зазначено:

– який факт заявник просить встановити та з якою метою;

– причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт (довідка органів реєстрації актів цивільного стану про неможливість відновлення втрачених документів, виправлення помилки, неможливість внесення змін і доповнень);

– докази, що підтверджують викладені в заяві обставини та наявність цього факту  (наприклад, листи та вітальні листівки, сімейні фотографії, ордери на жиле приміщення, виписки з домових книг, акти, анкети та інші документи, які у собі містять відомості про родинні відносини осіб, пояснення свідків).

Підставою для відмови судді у відкритті провадження у справі є наявність спору про право. Якщо такий спір про право буде виявлений вже під час розгляду справи, то суддя залишає дану заяву без розгляду.

У порядку окремого провадження суд може вирішити спір про факт, про стан, але не спір про право. Оскільки метою такого судового розгляду є лише встановлення наявності або відсутності самого факту. Факт,  що встановлюється судом у порядку окремого провадження, повинен мати юридичне значення і безспірний характер. Тому, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, то такий спір вирішується в порядку позовного провадження.

Для розгляду в порядку окремого провадження не може бути прийнята заява про встановлення факту родинних відносин, якщо заявник порушує справу з метою підтвердити в наступному своє право на житлове приміщення або на обмін приміщення, у випадку наявності інших спадкоємців у справі та спору між ними тощо.

За подання заяви про встановлення факту родинних відносин до суду сплачується судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом станом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява подається до суду. З 1 січня 2022 року судовий збір за подання заяви про встановлення факту становить 496,20 грн.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень