Сошичненська сільська територіальна громада
Волинська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Порядок спадкування земельної ділянки

Дата: 28.01.2022 15:05
Кількість переглядів: 491

Порядок спадкування земельної ділянки

Однією з підстав набуття права власності на землю громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, юридичними особами, територіальними громадами та державою є прийняття спадщини.

 

Відповідно до чинного законодавства, спадкування, у тому числі й спадкування земельних ділянок, здійснюється за законом та за заповітом. Право власності на земельну ділянку в порядку спадкування переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

 

Спадкоємці за законом поділяються на п’ять черг і кожна з них успадковує майно лише у разі, якщо попередня черга його не успадкувала.

Слід звернути увагу, що малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Розмір обов’язкової частки у спадщині може бути зменшений судом із урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

 

Який алгоритм дій для спадкування земельної ділянки?

І крок – прийняття спадщини.

Після смерті спадкодавця протягом 6 місяців спадкоємцю необхідно подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу, не залежно від наявності заповіту. Заява подається за останнім місцем проживання померлого. Якщо ж місце проживання спадкодавця невідоме, то місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини (у нашому випадку – місце знаходження земельної ділянки).

 

ІІ крок – оформлення спадщини на землю.

Після відкриття спадкової справи, нотаріус на підставі поданих документів від спадкоємця, перевіряє наявність зареєстрованого права на ділянку за померлим в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Якщо інформація про право власності та наявність кадастрового номера земельної ділянки підтверджується, то нотаріус видає спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку.

 

Однак, коли спадкодавцю за життя був виданий документ на право власності на земельну ділянку без кадастрового номера або документи про право власності на землю були втрачені чи пошкоджені. Тоді нотаріус відмовляє у видачі свідоцтво на спадщину спадкоємцю.

 

Що робити, у разі відсутності кадастрового номера земельної ділянки?

Спадкоємцю необхідно звернутися до землевпорядної організації з метою виготовлення технічної документації на земельну ділянку. Після присвоєння кадастрового номера та отримання витягу із Державного земельного кадастру, слід звернутися до нотаріуса для завершення процедури видачі свідоцтва про право на спадщину.

Дізнатись про землевпорядну організацію або про сертифікованого інженера землевпорядника можна за посиланням: https://cutt.ly/9TrqHi5

 

Як бути якщо відсутні правовстановлюючі документи на земельну ділянку?

За відсутності документів, які підтверджують те, що померла особа була власником земельної ділянки, необхідно звернутися до суду за місцем знаходження спадкового майна (земельної ділянки) із позовною заявою про визнання права власності в порядку спадкування. За результатами розгляду справи, суд виносить рішення про визнання права власності на спадкове майно у порядку спадкування. Після набрання рішенням суду законної сили необхідно звернутися до державного реєстратора нерухомого майна та зареєструвати право власності на земельну ділянку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень